dinsdag 26 januari 2010

Ik ben een graankorrel

Een man komt bij de psychiater met het idee in zijn hoofd dat hij een graankorrel is. De psychiater verteld de man dat het slechts een idee, een gedachte, in zijn hoofd is. Na een aantal gesprekken raakt de man ervan overtuigd dat hij helemaal normaal is. Bij het afscheid nemen van de psychiater stapt de man naar buiten en ziet een kip in de tuin wandelen.
Hij schrikt zich een hoedje, waarop de psychiater vraagt, wat is dat nou ik dacht dat je wel wist dat je geen graankorrel bent. Ja zegt de man dat weet ik ook maar weet die kip dat ook?

Een goed oplettende lezer zal mogelijk direct een overeenkomst zien met de valstrik die je in de advaita maar al te vaak ziet.
Met name zij die er als persoon van overtuigd zijn dat “Het” gezien is zullen telkens weer net als die man naar buiten komen met het idee “Ik weet Het” en dan botsen met het idee, “Ik weet Het wel” maar weet die ander nu ook dat ik het weet.

De man die denkt dat hij een graankorrel was en nu niet meer, verschilt in niets van de persoon die denkt dat hij niet verlicht is en nu wel.

Het denken van de persoon is in beide gevallen de valstrik.

Zonder dat denken is er slechts iets dat IS.

Geen graankorrel… geen verlichting… maar ZIJN

Hieronder een zelfde voorbeeld verteld door Mooji...AYANOMA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten