dinsdag 12 januari 2010

Waarom bestaat er nog een JIJ binnen de Advaita wereld?

Mogelijk denk je wat een vreemde vraag is dit. Het is toch vanzelfsprekend dat er een JIJ is. Maar het is nou juist in die Advaita wereld waarin je verteld wordt dat JIJ er helemaal niet bent.
Als je een tijd bezig bent met lezen van boeken en het kijken naar allerlei informatie die op het internet te vinden is, dan valt het des te meer op dat het telkens opnieuw weer over JOU gaat.
Het sterkste voorbeeld daarbij is de uitdrukking van dat wat JIJ dan uiteindelijk zult ontdekken of zult zijn namelijk “Jouw ware natuur”.

Het spreekt voor zich dat JIJ belangrijk bent. Want JIJ gaat een boek kopen en JIJ gaat proberen er dan achter te komen wie JIJ nou eigenlijk bent. Dus zolang het idee maar hoog gehouden wordt dat JIJ er bent zolang valt er ook binnen de advaita wereld geld te verdienen want zo simpel is het gewoon.
Nog een voorbeeld dat JIJ steeds weer opnieuw tegen komt is de bekende vraag “Wie ben IK” . Als je hier goed naar kijkt merk je al dat die vraag al helemaal fout is. Het woordje “Wie” impliceert al weer een iemand die er zou zijn.
Gelukkig kom je dan ook wel het advies tegen om die vraag te vervangen door “Wat ben IK”. Het spreekt voor zich dat je ergens moet beginnen en dus is de laatste manier van vragen zo gek nog niet… al hoewel?
Als je er niet bent dan is toch ook de vraag “Wat ben IK” niet meer van toepassing.

Het lijkt erop dat in het algemeen ook binnen de Advaita wereld op deze manier in een kringetje gelopen wordt. Wat op deze plek daarmee bedoeld is dat is dat kennelijk niemand de laatste stap durft te zetten.
Of zoals ook wel vaker uitgedrukt: De doorgewinterde zoeker gaat door met de zoektocht tot hij de rand van de rots bereikt heeft… dan rest alleen nog maar die laatste stap en de sprong in de afgrond.

NIEMAND zet die laatste stap!

Als je tot hier gelezen hebt ben je op een belangrijk punt aan gekomen.
Beter zou zijn om het nu zo te zeggen:
Als er tot hier gelezen is dan is dit een belangrijk moment.
Kijk nog eens opnieuw naar die zin… NIEMAND zet die laatste stap.

Kijkend naar wat zich afspeeld in de boeken en de wereld van Advaita videos op het internet lijkt het er inderdaad op dat niemand die laatste stap zet.
Een heel enkele keer onstaat de indruk dat het wel duidelijk is wat er bedoeld is maar meestal lijkt het erop dat er telkens weer in een kringetje gelopen wordt.
Dat lopen in het kringetje houd de heleboel op gang. Steeds meer boeken, steeds meer videos, steeds meer sites, etc. etc. Het lijkt er steeds meer op dat het weer een wereld op zich aan het worden is waarin het leuk vertoeven is. Ook dat wat dit geschreven heeft vertoeft maar al te vaak in die wereld. Maar dat wat dit geschreven heeft is er wel achter dat NIEMAND die laatste stap zet.

De schrijver hoopt dat dit voor NIEMAND duidelijk is.

AYANOMA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten