donderdag 4 februari 2010

IK BEN of I AM

Dat wat zo graag vrij wil zijn, is dat wat nog steeds vasthoud aan die allerlaatste strohalm die je in de advaita literatuur telkens weer tegen komt.

IK BEN of I AM

Het boek van Nisartgadata met dezelfde titel “IK BEN” maakt maar al te duidelijk dat het hier niet een persoon betreft maar de allereerste gedachte die opkomt in dat wat denkt een persoon te zijn.

Het wordt nog meer bevestigd als de religie er ook nog bij gehaald wordt want juist daar zit vaak dat vasthouden aan dat IK BEN of I AM.

Als je ervan overtuigd bent dat God de schepper is van dat wat jij bent, dan is daar totaal niets mis mee. Je kunt dan tevreden zijn en alles is dan zoals dat is. Jij en jouw schepper.

Daar valt wel wat voor te zeggen als je alleen maar simpel de Bijbel er bij haalt en zegt dat het daarin staat. De zeer bekend pasage uit Exodus 3 vers 14 wordt telkens weer aangehaald. Het wordt aangehaald zonder dan verder te kijken.

En God zeide tot Mozes: IK ZAL ZIJN, DIE IK ZIJN ZAL!
And God said unto Moses, I AM THAT I AM

Wat het overwegen waard is om er eens een heel simpele en andere kijk tegenover te zetten. Overweeg eens of er ook het volgende bedoeld kan zijn:

Als het moment daar is, is dat wat er is.

Met andere woorden het is het ZIJN zelf dat je verteld dat het er altijd is en dus heeft het geen zin om vragen te stellen zoals Mozes in de trant van wat moet ik zeggen als het zover is. Je weet maar al te goed dat iets pas plaats vind als het zover is.

Wat dan overblijft is dat wat in het leven altijd zo is… ZIJN

Kijk voor meer over GOD en Advaita op www.ayanoma.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten