donderdag 22 april 2010

Bestaat de wereld of bestaat hij niet?.

Het is een vraag die heel vaak ter sprake komt.
Het is in zekere zin geen gemakkelijke vraag en anders gezien valt het nog wel mee.
De eigen ervaring heeft geleerd dat als het de wereld betreft zoals die zich in de gedachten in je hoofd afspeelt, het maar al te vaak zo kan zijn dat je die wereld bent gaan geloven. Zoiets als “ik weet wel zeker dat het zo is”.
Vooral als je eens weer aan de zogenaamde wat negatieve kant van het leven zit kan dit allemaal heel erg echt lijken.
Toch blijft er iets wat die gedachten ook ziet. Dat iets, wat het dan ook mag wezen, dat kan je ook laten zien dat het allemaal slechts gedachten zijn. Zelfs die “ik” die het wel zeker weet is niet meer als een gedachte.
De wereld die je denkt te zien in jouw gedachten, dat is de wereld die niet echt bestaat.
Of de wereld die gezien wordt doordat lichaam/geest mechanisme, waarin jij aanwezig lijkt te zijn, werkelijk bestaat kan niet beantwoord worden.
Neem als voorbeeld het zien van de kleur rood, zoals bij een tomaat.
Er wordt rood gezien omdat van het licht dat op de tomaat valt alleen de rode lichtstralen worden gereflecteerd de andere kleuren in het licht worden geabsorbeerd.
Omdat je het zo geleerd hebt, zeg je in je gedachten dat de tomaat rood is en dat geloof je dus nu ook. Hoe het werkelijk is kun je nooit weten. Het licht speelt een spelletje met je terwijl jezelf uit niets anders bestaat als dat zelfde licht.
Het feit dat een ander jouw ziet bestaat uit hetzelfde principe en er is alleen maar een schijnbare afbeelding van jou in het hoofd van die ander. Licht speelt met licht.
Het ZIJN speelt met zichzelf.

AYANOMA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten