maandag 12 juli 2010

Jed McKenna

Waarom zijn de boeken van Jed McKenna zo leuk om te lezen?

Er is veel belangstelling voor de boeken van Jed McKenna en ook hier bij AYANOMA kon het dus niet uitblijven deze boeken eens te gaan lezen. En wat heet lezen want inmiddels zijn alle vier boeken al meerdere malen gelezen en zijn er tijdens het lezen opnieuw weer leuke inzichten ontstaan. Het belangrijkste inzicht daar bij is het volgende.
Juist omdat er een beetje een mystieke vraag hangt rond het wel of niet bestaan van Jed McKenna vormen deze boeken een goed voorbeeld van waar over altijd weer gesproken wordt in de advaita wereld.
Wat voor elk boek geld maar met name voor de boeken van Jed McKenna is het volgende.
Ziet het zo voor je… het boek ligt op tafel, jij doet het open en begint te lezen. Op dat moment is er opeens een lezer maar ook pas op dat moment is er de figuur van Jed McKenna. Alles wat je dan leest over Jed en de andere zogenaamde personages ontvouwt zich als een beeld ergens in jou. Er speelt zich als het ware een film af in jou tijdens het moment dat je aan het lezen bent. Zoals gezegd dat gebeurt ook bij andere boeken en is zo gezien niets bijzonders. En toch als je goed op let is het op de een of andere manier anders bij de boeken van Jed McKenna. Er lijkt zich iets te verduidelijken… iets wat je eerst niet zo duidelijk zag.
Kijk je nu eens naar je dagelijkse leven dan ontdek je dat elke dag eigenlijk net zo begint als het lezen van zo’n boek. Je ligt in bed, wordt wakker, en daar ben jij weer althans zo lijkt het te zijn. Maar het is in werkelijkheid net zo als bij het lezen van het boek. Er is alleen maar een beeld in je hoofd van een schijnbare persoon die aan de nieuwe dag begint. Dat wat in werkelijkheid aan die zogenaamde nieuwe dag begint is dat wat er altijd al was en zal zijn… namelijk het ZIJN zelf.
Je moet het eens zo bekijken… Dat wat Is, leest een boek en tijdens dat lezen verschijnt de hele wereld, het universum met alles er op en eraan.

AYANOMA

2 opmerkingen:

  1. en...Jed McKenna is dus ook maar een beeld in bewustzijn (van AYANOMA). Het boek van Jed bevindt zich in het zelfde beeld, waarin ook de handen van de lezer verschijnen, de stoel waar de lezer in zit, de kamer waar hij in zit, kortom in het totaal van de percepties, die pas betekenis krijgen wanneer de 'mind'(als deze al als een afgescheiden functie bestaat...)er namen en betekenissen aan heeft gegeven.

    Nog eventjes, en er valt niets meer te melden. Alles maar ook alles is dat gewaarzijn.

    BeantwoordenVerwijderen