vrijdag 3 december 2010

Wat kost het?


Stel dat het zou kunnen. Ergens is een plek, laten we om in de sfeer te blijven zeggen een plek in India. Een klein winkeltje, zoiets als een sigarenzaak, en daar kun je het kopen.
“Verlichting” dat wil je!
Je moet er wel wat voor over hebben om er te komen maar dat geeft niet want uiteindelijk kom je er wel. Dan is het zover de reis is teneinde en je wilt weten wat het kost. Dan krijg je het prijskaartje te zien en vol verbazing zie je wat er op staat.

IK BEN

Wat is dat nou? Is dat wat het kost? Maar daar heb ik tijdens die reis al die tijd op zitten mediteren en het maakte de reis juist zo aangenaam. En nu is dat de prijs?
Je kunt het niet geloven en toch het blijkt zo te wezen. Je wilt er eerst nog over praten en nog eens en nog eens en dan uiteindelijk ga je overstag, dan moet het maar, het kan niet anders.

Dan is het zover, daar is het… Verlichting!
Maar denk je na een beetje gewenning is er eigenlijk wel zo veel veranderd. De bergen zijn nog steeds de bergen, de lucht lijkt net zo blauw als ervoor, is er dan niets veranderd.
Ja wat moet ik er dan mee. Ik ga terug naar die winkel en wil er eens over praten en tot je grote opluchting is er geen enkel probleem behalve dat je wat je er voor betaald hebt niet meer terug kunt krijgen.
Wat je wel krijgt is een tegoedbon en daar staat met grote letters op…

ZIJN

Nou ja denk je dan heb ik tenminste dat nog.
Eenmaal weer thuis aangekomen vertel je aan je partner hoe het gegaan is en je laat de tegoedbon zien. Nou... zegt je partner, dan had je jezelf een lange reis kunnen besparen want zo’n tegoedbon had je al die tijd al bij je. Ik had hem al op de dag dat ik ter wereld kwam en zelfs daarvoor was hij er al.
Die tegoedbon raak je ook nooit meer kwijt. Je hoeft hem ook niet te vermelden in je testament want hij blijft altijd.

Mogelijk denk je nu, ja leuk zo’n verhaaltje maar het is maar een verhaal.
Kijk dan is goed en zie in welk verhaal jezelf zit en wie weet zie je dat de tegoedbon het enigste was waar je nooit naar keek.

Veel plezier ermee.

AYANOMA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten